Pripema za štampu

1. NE PUŠTATI CRNI TEKST IZ VIŠE BOJA
Kada je veličina teksta velika i nije neki problem ali ako je tekst sitan svako sitnije nepasovanje boje pravi tekst mutan i nečitak.
Rešenje je očigledno tj. da taj tekst stavimo iz čiste crne boje K=100%

Opširnije

Montaža tabaka

MONTAŽA TABAKA
Kad imate neki manji format koji se montira na neki veći treba da uradite sledeće stvari:

Opširnije

Corel

U COREL-u

1. Ako ste ceo posao odradite u Corel-u, ne plašite se da pustite ps fajl iz njega, jer exportovanje EPS-a iz Corel-a u neki drugi program (npr. Quark) da bi iz njega napravili ps fajl, može da se iskomplikuje, pogotovo ako ste koristili Corelove efekte tipa: Lens, Drop Shadow itd. takođe su problematične Corelove texture (bitmaps, a pogotovo PS texture-SAVET: kovertujte ih u bitmapu). Većina ovih efekata dobro izlazi iz Corela, zato napravite PS iz Corela. (O PS i PDF fajlovima će biti reči u nekim od narednih tekstova).

Opširnije

EPS format

EPS – GLAVNI FORMAT
Dosta se ljudi zbunjuju oko eps formata i to prvenstveno što eps u Photoshop-u nije isto što i u Corel-u. Kad završite stranu u Photoshop-u tad treba da je sačuvate kao EPS i to kao Photoshop DCS 2.0, kad iskoči prozor za opcije na prvom prozor

Opširnije

RGB-CMYK ICCprofili

ICC PROFILI, KONVERTOVANJE IZ RGB U CMYK


– Problem:
Mala je šansa da će boje iz RGBa biti iste u CMYKu. CMYK gamut je znatno manji od RGB gamuta. To znači da je spektar boja CMYK-a manji od spektra boja RGB-a (generalno pojednostavljeno gledano).

Opširnije

PDF

PDF
U narednim tekstovima ću objasniti kako se pravilno pravi i snima PDF fajl iz različitih programa. Za sada idemo malo uopšteno o PDF-u.

Opširnije

Adobe Ilustrator

ILLUSTRATOROVE FORE
1. Obratite pažnju prilikom pravljenja PS fajlova iz Illustratora, dešava se da beli tekst ne izadje na filmu ili ploči (takođe se tekst ne vidi ni u pdf fajlu), obavezno proveriti setovanja na paletama Attributes da nije uključeno Overprint Fill i na paleti Transparency da li je podešeno na Normal (tako treba). I pored takvih setovanja se dešava da se tekst ne odštampa.

Opširnije

Kako do nas